Ferrocarrils de la Generalitat presenta el seu procediment d'actuació en casos d'assetjament o agressió sexual en el transport públic

01/03/2021
Ferrocarrils de la Generalitat presenta el seu procediment d"actuació en casos d"assetjament o agressió sexual en el transport públic

- Arcadi España ha destacat que amb aquesta iniciativa s'avança per a garantir un transport segur per a totes les dones
- Aquest document d'actuació preveu un pla de millores en instal·lacions, processos, canals i persones implicadesEl conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha presentat el procediment d'actuació en possibles casos d'assetjament o agressió sexual a viatgeres de Metrovalencia i TRAM d'Alacant, un protocol que ja s'estava aplicant en l'empresa pública i ara s'ha documentat per a continuar avançant en protecció.

L'objecte d'aquest document, que ha elaborat Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), és descriure el procediment d'actuació que s'ha de seguir quan es té coneixement d'un cas d'assetjament o agressió sexual a viatgeres en les instal·lacions, trens i tramvies. A més, en aquest document es recullen les principals línies de millora per a la prevenció i el tractament de les agressions sexuals.

El conseller ha explicat que "les persones usuàries d'FGV són majoritàriament dones ?un 66,2 % a València i el 64,5 % a Alacant són dones?, per la qual cosa dissenyar un transport públic segur és una necessitat essencial per a totes les dones i xiquetes, de manera que puguen exercir el seu dret a la llibertat de moviment sense cap temor".

Arcadi España ha fet aquest anunci després de mantindre una reunió amb la directora gerent de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Anaïs Menguzzato, i els responsables de Seguretat i Igualtat de l'empresa pública que han participat en l'elaboració d'aquest document.

Després de la reunió, Arcadi España ha exposat que "el nombre de denúncies de casos d'assetjament sexual registrades per FGV és baix, tan sols 2 en 2020 i 2 en 2019, la qual cosa no vol dir que no es produïsquen i que no hi haja una necessitat d'actuar contra aquesta classe d'agressions i facilitar que es denuncien".

Junt amb aquesta iniciativa, en la reunió s'han abordat també les propostes amb què FGV se suma, un any més, a la commemoració del pròxim 8 de març, Dia Internacional de la Dona.

Procediment d'actuació

FGV estableix que qualsevol cas d'assetjament o agressió sexual ocorregut en les seues instal·lacions s'ha de comunicar al coordinador/a de seguretat en el lloc de comandament perquè puga contactar amb les forces de seguretat de l'Estat, en cas que siga necessari.

El o l'agredida, o qualsevol altra persona que conega l'agressió, pot contactar amb una telefonada al 112 o als telèfons d'Atenció al client de Metrovalencia, 900 46 10 46, i TRAM d'Alacant, 900 72 04 72.

També es pot avisar als vigilants de seguretat o a qualsevol agent d'FGV que es trobe en les instal·lacions, així com donar un avís des dels intèrfons de les estacions i parades.

Una vegada es rep l'avís, la persona coordinadora de seguretat enviarà una parella de vigilants al lloc dels fets per a acompanyar la dona agredida. Si fora necessari o convenient, li oferiran la possibilitat de desplaçar-se a un lloc al qual l'acompanyaran. Si l'agressor es troba en el lloc dels fets, s'esperarà l'arribada de les forces de seguretat de l'Estat.

De cada cas s'omplirà un comunicat d'incidències amb la màxima informació possible i, si l'agressió s'ha produït en l'interior de les instal·lacions, trens o tramvies, i en el lloc dels fets hi ha càmeres, es descarregaran les imatges gravades, que es posaran a la disposició per a lliurar-les per requeriment policial o judicial.

Aquest procediment el gestiona el Servei de Seguretat Ciutadana i Protecció Civil d'FGV, en col·laboració amb l'empresa de seguretat adjudicatària del servei de vigilància, que està elaborant, a més, un programa formatiu relatiu a assumptes de violència de gènere per a impartir durant 2021 a tot el seu personal.

Pla de millora

FGV acompanya aquest procediment d'un pla de millora centrat en instal·lacions, procediments, persones i canals de difusió per a facilitar la denúncia o l'eliminació d'aquesta classe d'agressions.

Al seu torn, per a escometre aquest pla de millora es reforçaran també els punts forts existents actualment, com la xarxa de càmeres de seguretat en accessos, estacions, trens i tramvies; les tasques de vigilància que fa el personal de seguretat, i l'atenció des dels telèfons d'atenció a les persones usuàries, xarxes socials i intèrfons.

Aquest pla de millora inclou dissenyar les noves instal·lacions i realitzar la inspecció i la millora de les existents amb perspectiva de gènere; millorar els procediments d'actuació davant d'una denúncia o coneixement d'algun cas; formar i informar els que presten servei en FGV, i utilitzar els múltiples canals que hi ha, com ara altaveus de denúncia i sensibilització a la ciutadania i l'avís als agressors que estan sent vigilats.

Formació en igualtat

D'altra banda, en aquesta sessió de treball s'ha avançat que, com a part dels objectius del 4t Pla d'igualtat, s'han començat a impartir cursos de formació en matèria d'igualtat. Des del 15 de gener i fins al 30 de maig de 2021, més de 1.000 treballadores i treballadors faran un curs específic en aquesta matèria de 3 hores.

Aquest és el primer curs que s'imparteix a la plantilla d'FGV en aquesta matèria i l'objectiu és introduir conceptes bàsics d'igualtat d'oportunitats entre dones i homes; desigualtat en el repartiment de temps de treball; atenció i oci i els estereotips sexistes; divisió sexual del treball; infrarepresentació laboral femenina; bretxa salarial, etc. i conceptualitzar i sensibilitzar sobre la greu xacra social que suposa la violència contra les dones en totes les maneres.

'Les xiques no perden el tren'

Com a part de les activitats programades, FGV ha produït el curtmetratge documental 'Les xiques no perden el tren', dirigit per Paqui Méndez i amb participació d'una àmplia representació de treballadores de l'empresa pública.

Aquesta producció aborda els detalls relatats per protagonistes diferents sobre la incorporació de la dona a un sector laboral tan masculinitzat com el ferroviari, i FGV és el marc de les experiències que es mostren.

El documental, dirigit per la directora Paqui Méndez, es presentarà oficialment divendres que ve 5 de març de manera presencial en el MUVIM (Museu Valencià de la Il·lustració) i, de manera paral·lela, en 'streaming'. A més, està previst que s'emeta en À Punt el diumenge 7 de març.

Altres propostes

Al seu torn, i com en anys anteriors, FGV ha previst que durant aquesta mateixa setmana en estacions i xarxes socials de Metrovalencia i TRAM d'Alacant es done visibilitat a frases i missatges per a conscienciar sobre el paper de la dona.

A més, s'han instal·lat cartells commemoratius, que ha realitzat l'Institut de les Dones, en diverses estacions de València i Alacant.

Finalment, en la seu d'FGV en València Sud s'homenatjarà totes les treballadores de l'empresa pública amb una breu exposició de fotografies i documents sobre la tasca de les dones en el ferrocarril i la seua evolució.

Arxius relacionats