Les principals persones usuàries de Metrovalencia durant la desescalada pertanyen als sectors sanitari, comerç i de la llar

29/06/2020

- Els desplaçaments per oci i compres han crescut a mesura que han evolucionat les diferents fases
- El perfil actual de la persona usuària és el d'una dona de prop de 37,5 anys i amb nivell socioeconòmic mitjàL'estudi que ha fet Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV) per a conéixer el perfil, els motius de viatge i altres aspectes, relacionats amb els desplaçaments amb metro i tramvia durant el procés de desescalada, ha establit que els treballadors i les treballadores del sector sanitari, els comerços i la llar són les principals persones usuàries dels serveis que presta Metrovalencia.

Fins ara s'han completat tres enquestes corresponents a les fases 1, 2 i 3. Les persones entrevistades són usuaris i usuàries de totes les línies de Metrovalencia, majors de 15 anys.

El primer d'aquests estudis es va dur a terme del 25 al 28 de maig, durant la fase 1, sobre un total de 669 persones enquestades. El segon estudi, realitzat en la fase 2, es va fer de l'1 al 3 de juny, amb 660 entrevistes, i el tercer, del 15 al 17 de juny, amb un total de 654 qüestionaris.

Motius d'ús i perfil

Segons aquests estudis, el principal motiu que origina els desplaçaments dels viatgers i viatgeres de Metrovalencia durant la desescalada ha sigut l'anada/tornada del treball i es manté en taxes significativament superiors a la normalitat, ja que altres motius, com ara acudir a centres d'estudi, continuen absents, com a conseqüència del tancament obligat d'aquests des de l'inici de l'estat d'alarma per la COVID-19.

En la fase 3 cal destacar que pel que fa al motiu de destinació, l'oci i les compres augmenten significativament, així com els serveis mèdics, que se situen en valors superiors a la normalitat.

La majoria de les persones usuàries utilitza el metro o el tramvia tots els dies laborables o 2-3 dies a la setmana; no obstant això és inferior significativament a l'últim mesurament de l'Índex de satisfacció del client (ISC) de 2019 en condicions de normalitat. El bonometro continua sent el principal títol de transport, i n'augmenta l'ús de manera significativa en la fase 3.

La majoria de desplaçaments els realitzen dones i l'edat mitjana se situa en 37,5 anys, la qual cosa s'aproxima a la situació de normalitat referenciada en l'ISC 2019 (35 anys). L'edat mitjana actual és superior ja que es manté nul·la la presència d'estudiants.

No obstant això, en la fase 3 es confirma el creixement progressiu de joves-estudiants respecte a les fases anteriors, que n'augmenta significativament el pes.

En la distribució de les persones usuàries segons nivell d'estudis, s'hi identifica un percentatge inferior, que s'acosta a taxes de la normalitat pre-COVID-19. El nivell socioeconòmic majoritari és el mitjà.

Utilitat de l'aparcabicis

Prop d'un terç de les persones usuàries (30,1 %) considera útil la instal·lació d'aparcabicis a l'eixida d'estacions. Les estacions preferides per a ubicar aquests aparcaments dels usuaris són Colón, Xàtiva, Àngel Guimerà i Plaça Espanya.

Arxius relacionats