La Generalitat amplia amb onze municipis més l'Àrea de Transport Metropolità de València

13/02/2020

- Arcadi España ha signat l'inici de l'expedient que eixirà pròximament a informació pública
- Els nous municipis són Canet d'en Berenguer, Nàquera, Serra, Cheste, Chiva, Buñol, Turís, Godelleta, Montserrat, Sueca i Domeño
- Amb aquesta incorporació, l'Àrea de Transport Metropolità de València quedarà formada per 74 municipisLa Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat està ultimant el decret per a l'ampliació de l'Àrea de Transport Metropolità de València (ATMV), a la qual s'incorporaran onze municipis nous als 63 que conformen actualment l'àmbit territorial d'aquesta demarcació. Es tracta dels municipis de Canet d'en Berenguer, Nàquera, Serra, Cheste, Chiva, Buñol, Turís, Godelleta, Montserrat i Sueca, a més de Domeño per continuïtat geogràfica.
 
D'aquesta manera, una vegada que el conseller de Política Territorial, Arcadi España, ha signat l'inici de l'expedient d'elaboració d'un decret per a l'ampliació de l'àrea metropolitana, es fa pas a la fase d'informació pública i a la comunicació als municipis afectats.
 
Amb aquesta ampliació, els usuaris i usuàries del transport públic amb origen i destinació als municipis de l'àrea funcional es beneficiaran de la política tarifària que aplica l'ATMV als títols propis de coordinació o integració.
 
Totes les poblacions d'aquesta àrea de transport compten amb un servei integrat de transport públic de viatgers amb independència de l'empresa que el preste (Metrovalencia/Metrobus/EMT). Totes aquestes operen de manera harmònica, en estar proveïdes d'un sistema compatible de cancel·lació de taquillatge.
 
La comercialització i la titularitat dels títols coordinats correspon a l'Autoritat de Transport Metropolità de València (ATMV), i el preu varia en funció de les zones (A,B,C,D i/o combinacions entre aquestes), les característiques dels usuaris i usuàries (joves entre 15/30 anys, famílies nombroses, jubilats, etc.) i la temporalitat, sense límit de viatges o amb el nombre de viatges limitats.
 
Els antecedents
 
La Generalitat, per a cobrir les necessitats de desplaçament dels veïns de les poblacions contigües a la ciutat València, ha format des de l'any 2000 un sistema integrat de transport públic de viatgers per a assegurar, en condicions de qualitat i preu, els desplaçaments que provoquen les relacions habitatge/treball/oci entre aquestes poblacions, i també amb la capital del Túria.
 
Inicialment, l'àmbit territorial de l'Àrea de Transport Metropolità de València estava delimitada per les poblacions d'Alaquàs, Albal, Albalat dels Sorells, Alboraia, Albuixech, Alcàsser, Aldaia, Alfafar, Alfara del Patriarca, Alginet, Almàssera, Almussafes, Benaguasil, Benetússer, Benifaió, Benissanó, Beniparrell, Bétera, Bonrepòs i Mirambell, Burjassot, Carlet, Catarroja i l'Eliana.
 
Així mateix, quedava delimitat per Emperador, Foios, Godella, Llíria, Loriguilla, Llocnou de la Corona, Manises, Massalfassar, Massamagrell, Massanassa, Meliana, Mislata, Moncada, Museros, Paiporta, Paterna, Picanya, Picassent, la Pobla de Vallbona, la Pobla de Farnals, el Puig, Puçol, Quart de Poblet, Rafelbunyol, Riba-roja de Túria, Rocafort, Sagunt, San Antonio de Benagéber, Sedaví, Silla, Sollana, Tavernes Blanques, Torrent, València, Vilamarxant, Vinalesa i Xirivella.

Posteriorment, transcorreguts 10 anys des de la conformació de l'Àrea de Transport Metropolità de València, i considerant les necessitats de desplaçament de les poblacions contigües, s'hi incorporaren els municipis de Sagunt, Loriguilla i San Antonio de Benegéber.
 
Ara, una vegada passats quasi 19 anys, s'ha constatat, a través de les dades obtingudes mitjançant tècniques de dades massives per a l'aprovació del Pla bàsic de mobilitat, que l'àrea que funcionalment està actuant com a àrea metropolitana de València inclou també les poblacions de Canet d'en Berenguer, Nàquera, Serra, Cheste, Chiva, Buñol, Turís, Godelleta, Montserrat, Sueca i Domeño.