Arcadi España destaca la seguretat jurídica en la tramitació de plans i programes afectats per inundabilitat que proporciona el 'Patricova'

21/10/2019
Arcadi España destaca la seguretat jurídica en la tramitació de plans i programes afectats per inundabilitat que proporciona el "Patricova"

- El conseller de Política Territorial ha presentat als alcaldes i als agents socials del Baix Segura la Guia tècnica d'aplicació del 'Patricova'
- Exposa de manera clara i didàctica tots els processos i elements que configuren l'anàlisi i la gestió d'un risc d'impacte elevat a la ComunitatEl conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha destacat a Orihuela que la Guia tècnica d'aplicació del 'Patricova' "introdueix més seguretat jurídica a la tramitació de plans i programes afectats per inundabilitat".

En la presentació de la guia del Pla d'acció territorial sobre prevenció del risc d'inundació a la Comunitat Valenciana, 'Patricova', als alcaldes del Baix Segura, així com als agents socials implicats, el conseller ha assenyalat que és un instrument "de molta utilitat tant per a administracions com per a la ciutadania en general, ja que aclareix tot el marc competencial que presenta una certa complexitat arran de l'aplicació de la directiva d'avaluació i gestió del risc d'inundació, i la seua transposició a la legislació espanyola".

Per al conseller, amb aquest document s'ha fet "un exercici de transparència administrativa, ja que facilita la difusió dels criteris en la gestió d'aquest risc que s'apliquen en la Conselleria". Així mateix, ha subratllat el gran paper informatiu i formatiu que té la guia per a tota la ciutadania, "lloc que presenta de manera clara i didàctica tots els processos i elements que configuren l'anàlisi i la gestió d'un risc d'impacte elevat a la Comunitat Valenciana".

Així, ha continuat el conseller, "des que va començar l'aplicació del 'Patricova' en 2003, i dirigint els creixements a zones menys vulnerables, s'ha evitat l'ocupació d'unes 15.000 hectàrees de sòls inundables, amb una població potencial de 500.000 habitants".

Segons ha explicat Arcadi España, "cal tindre en compte que la Comunitat Valenciana és el territori d'Espanya amb més risc d'inundacions i hi ha tres àrees on aquest risc és més elevat: el litoral de Castelló, la Ribera Alta i el Baix Segura", i ha indicat que "el 12 % del territori de la Comunitat Valenciana, unes 280.000 hectàrees i 600.000 habitants es troben en zones inundables, i en el cas de la comarca del Baix Segura aconsegueix el 50 % de la seua superfície i més de 100.000 habitants".

En aquest context, Arcadi España ha destacat que la Comunitat Valenciana i el Baix Segura "són un territori magnífic amb moltes oportunitats i tot el que siga avançar a previndre serà molt millor que després curar i reconstruir".

En opinió del titular d'Obres Públiques, "si continuem treballant com ho estem fent, tindrem fons de totes les administracions per a establir les bases d'un Baix Segura més fort i més preparat per a afrontar aquestes inclemències meteorològiques".

Guia tècnica d'aplicació del 'Patricova'

La Guia tècnica d'aplicació del 'Patricova' de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ofereix una explicació dels conceptes tècnics utilitzats en l'anàlisi i la gestió del risc, el seu abast i sentit dins dels informes d'inundabilitat per a fer comprensible a tots els públics el coneixement que es té de la perillositat i la vulnerabilitat enfront del risc d'inundació a la Comunitat Valenciana.

També aclareix el marc competencial entre les demarcacions hidrogràfiques i la conselleria competent en ordenació del territori, on concorren les seues legislacions i les seues cartografies. La guia explica el caràcter complementari de les dues i els criteris de decisió que s'adopten en la conselleria en cada cas, i faciliten la transparència de les decisions.

De la mateixa manera aclareix el marc legislatiu aplicable i els seus règims transitoris, en funció de la situació juridicourbanística dels plans i els projectes que es tramiten. D'aquesta manera s'ofereix més seguretat jurídica a aquests instruments i els ajuntaments tenen accés a conéixer els criteris que han d'aplicar en les llicències municipals i, en general, en els instruments de desenvolupament dels plans urbanístics municipals.

La guia serveix per a reduir costos als ajuntaments i particulars en la tramitació dels estudis d'inundabilitat, que són els que concreten el risc i poden modificar les cartografies oficials. En aquest sentit, la guia mostra diferents casos d'inundabilitat i proposa quina ha de ser la documentació adequada per a cada cas i evita, en la majoria de les vegades, documentació costosa i no gaire útil per a la definició i la gestió del risc.

Igualment, exposa les mesures correctores que es poden adoptar, tant per a reduir la perillositat de la inundació com la vulnerabilitat de persones i béns, analitzant cada una de les mesures i la conveniència d'adoptar-les en funció de les variables que generen el procés d'inundació. La guia recomana com a menys nocives per al medi ambient les d'ordenació del territori i gestió de la infraestructura verda.

Finalment, contesta a 82 preguntes procedents de tècnics municipals i experts involucrats en la gestió del risc d'inundació que responen a tots els dubtes i aclariments necessaris per a l'aplicació correcta del 'Patricova' en la tramitació dels plans i els projectes que poden estar afectats pel risc d'inundació.

Arxius relacionats