La Generalitat conclou la renovació de les escales mecàniques de Metrovalencia en Colón i inicia la substitució d'ascensors a Xàtiva

23/08/2019

- Les intervencions incrementen les condicions de funcionament, disponibilitat i fiabilitat dels equips
- Les actuacions de millora van començar el 2018 i està previst renovar 48 escales mecàniques i 17 ascensors en diferents estacionsLa Generalitat ha conclòs els treballs de renovació de quatre escales mecàniques de l'estació de Colón que comuniquen el vestíbul amb l'andana d'aquestes instal·lacions i ha iniciat les obres de substitució de dos ascensors de l'estació de Xàtiva.

Aquestes actuacions, incloses en el programa de millora i renovació d'ascensors i escales mecàniques de les estacions de Metrovalencia de Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), se sumen a les que ja s'han completat entre els mesos de juny i juliol en diferents escales mecàniques de l'estació de Xàtiva, en l'accés principal.

Els treballs estan recollits en el contracte de manteniment i conservació d'aquests equips, en vigor des de l'any passat i que té una dotació econòmica de 7.258.615 euros, IVA inclòs, i un termini de quatre anualitats amb possibilitat de pròrroga de dos anys més.

Les actuacions previstes estan adaptades als paràmetres de seguretat establits per la norma UNE-EN-115-2.

Amb aquestes intervencions, la Generalitat es marca com a objectiu incrementar les condicions de mobilitat i accessibilitat dels clients que utilitzen els serveis de Metrovalencia.

Actuacions previstes i realitzades

Una vegada completats els treballs esmentats de l'estació de Colón, FGV ha iniciat les obres de substitució de dos ascensors d'accés a l'estació de Xàtiva. La finalitat és instal·lar elevadors nous, elèctrics, en substitució dels equips hidràulics actuals.

Els nous ascensors inclouen també millores en matèria d'accessibilitat com ara portes de vidre transparent; braille i macrocaràcters en les botoneres; bucles inductius en l'intèrfon; dimensions adaptades a la normativa d'accessibilitat actual, i comandaments a distància que permeten sol·licitar l'ascensor, sense necessitat d'ajuda.

Els treballs de renovació d'ascensors i escales mecàniques van començar a final de 2018. En aquestes primeres intervencions es va fer un manteniment de cicle llarg de les quatre escales mecàniques de l'estació de Xàtiva, en l'accés secundari al carrer Ribera.

Altres actuacions ja completades han afectat les escales mecàniques de la mateixa estació de Colón, entre el vestíbul i el carrer, i Angel Guimerà, en l'accés secundari al carrer Palleter, i els ascensors d'Avinguda del Cid, que han sigut renovats.

Aquests treballs formen part del manteniment de cicle llarg de les escales mecàniques de la xarxa, dirigits a prolongar la vida útil d'aquests equips en condicions perfectes.

Aquestes intervencions de manteniment comporten la substitució de totes les peces sotmeses a desgast i envelliment, amb la finalitat de restablir les seues prestacions originals de fiabilitat i disponibilitat, amb menys cost i molèsties als usuaris. El nombre total d'escales mecàniques en les quals està previst actuar en sis anys és de 48.

Respecte als ascensors més obsolets, el contracte preveu una substitució programada dels equips hidràulics per equips elèctrics, amb reduccions de consum energètic superiors al 50 % i d'agents contaminants, així com la millora de les prestacions, no només en fiabilitat i disponibilitat, sinó en rapidesa, servei i accessibilitat.

El nombre d'ascensors en què està previst intervindre en aquest període de sis anys és de 17.

La millora de les condicions d'accessibilitat dels ascensors és un dels objectius que ha establit FGV per a respondre a les demandes plantejades per part d'associacions i persones amb discapacitat o mobilitat reduïda.

Totes les actuacions en ascensors i escales mecàniques preveuen incorporar el sistema MAX de Thyssenkrupp Elevadores, el primer sistema de manteniment predictiu, a temps real, en la indústria dels ascensors, que per primera vegada s'incorpora també a escales mecàniques, la qual cosa suposa una innovació a escala mundial.

Arxius relacionats