Arcadi España: 'Protegir els nostres paisatges impulsarà la nostra economia i la creació d'ocupació'

31/07/2019
Arcadi España: "Protegir els nostres paisatges impulsarà la nostra economia i la creació d"ocupació"

- La Generalitat obri el procés d'informació pública al document per a l'ordenació i la gestió dels paisatges de rellevància regional de la Comunitat
- El conseller de Política Territorial ha presentat als alcaldes de la comarca de la Plana d'Utiel-Requena aquesta iniciativaEl conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha informat que la Generalitat ha iniciat el procés d'informació pública perquè els ciutadans i institucions puguen aportar propostes i suggeriments al document elaborat per la Conselleria per a l'ordenació i la gestió dels paisatges de rellevància regional de la Comunitat. En aquest context ha defensat que en protegir "els nostres paisatges impulsem la nostra economia i la creació d'ocupació".

Per al conseller, es tracta d'una iniciativa que ajudarà a gestionar i protegir millor el paisatge d'interés paisatgístic regional de tota la Comunitat, "fonamental per a les comarques, sobretot de l'interior, perquè cuidar el paisatge és cuidar el territori i el medi ambient, com també és cuidar el creixement econòmic des del punt de vista turístic i empresarial".

En aquest sentit, ha subratllat que la proposta que hui presenta la Conselleria als alcaldes i ciutadans de la comarca de la Plana d'Utiel-Requena "permetrà millorar i cuidar el paisatge, que és una manera de cuidar el nostre futur i el nostre creixement econòmic".

Millorar la gestió dels paisatges

Arcadi España ha argumentat que, amb l'aprovació d'aquestes directrius, s'assolirà "una gestió dels paisatges de rellevància regional millor i una homogeneïtzació de criteris que facilitarà l'elaboració de plans i informes, i es reduiran els temps administratius i càrregues burocràtiques".

Per a fer-ho, s'establirà un marc de referència clar a l'hora d'adoptar decisions que puguen afectar la integritat dels paisatges, tant per part del sector públic com privat.

A més, l'elaboració comptarà amb la necessària participació pública des de la primera versió del document que hui es presenta, que "es podrà millorar a través del procés de consulta a la ciutadania. Es tracta, en definitiva, de posar en valor els paisatges de rellevància de la Comunitat".

El conseller, acompanyat per la secretària autonòmica, Inmaculada Orozco, i la directora general de Política Territorial, Rosa Pardo, ha presidit a Requena la presentació dels objectius i directrius dels paisatges de rellevància regional de la Comunitat Valenciana, a la qual han sigut convidats ajuntaments de la comarca, com ara Torrebaja, Ademús, Aras de los Olmos, Casas Altas, Zarra, Benagéber, Andilla, Chulilla, Villargordo del Cabriel, Chera i Ayora; així com diverses associacions involucrades en aquests temes.

En la seua intervenció, ha qualificat aquests paisatges com a "fruit de la interacció històrica de l'home amb la natura, que assoleixen un grau d'excel·lència per la singularitat, identitat, representativitat, valors, estat de conservació i estima social que tenen".

Catalogats 40 paisatges de rellevància

En explicacions del conseller, aquests paisatges ocupen més de la meitat de la superfície de la Comunitat i més del 85 % dels ciutadans es troben a menys de 15 minuts d'un paisatge de rellevància regional. A la Comunitat s'han catalogat un total de 40 paisatges de rellevància regional, agrupats en 14 grans conjunts paisatgístics, "amb una àmplia representació de les tres províncies".

Entre aquests, ha destacat els paisatges relacionats amb la cultura i la identitat de la Comunitat Valenciana, com ara els paisatges dels olivars mil·lenaris; els paisatges de pedra seca; els associats als cursos fluvials del Xúquer, Cabriel, Túria i Serpis; els arrossars de l'Albufera i la marjal de Pego-Oliva; el Mondúver i el Benicadell; les hortes històriques de València i el Segura; les vinyes d'Utiel-Requena, els Alcusses i els Alforins; les Columbretes i Tabarca, etc.

En el cas concret de les comarques de l'interior de la província de València, destaquen, junt amb les vinyes d'Utiel-Requena, l'entorn d'Ademús i els savinars de la Puebla de San Miguel; les planes d'Alpuente, Titaguas i la serra d'Andilla; els congosts del Túria i l'entorn de Chera; les Hoces del Cabriel, Muela de Cortes i massís del Caroig, i els secans de l'entorn de Carcelén i Alpera.

Ordenació dels paisatges

En aquest sentit, el document presentat conté la matèria relacionada amb l'ordenació i la gestió dels grans conjunts paisatgístics, així com les directrius específiques per a cada un dels paisatges de rellevància regional, agrupats en tres punts: els elements que defineixen les grans estructures i patrons del paisatge, els elements significatius en l'articulació del territori que s'han d'integrar en la infraestructura verda i les directrius específiques per a la conservació activa d'aquests paisatges i el coneixement i divulgació d'aquests.

El procés d'informació pública estarà obert en període de tres mesos, durant el qual la ciutadania i les institucions interessades a aportar propostes i suggeriments els podran remetre a la Subdirecció General de Política Territorial i Paisatge, o al correu electrònic planificació_territorial@gva.es.

Els paisatges de rellevància regional de la Comunitat seran reconeguts en la pròxima modificació de la Llei d'ordenació del territori, urbanisme i paisatge.
L'ordenació i la gestió d'aquests paisatges segueix les determinacions, entre d'altres, del Conveni Europeu del Paisatge, l'Agenda Territorial Europea, el Llibre Verd de la Cohesió Territorial a Europa o l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

Arxius relacionats